Muffiny mocno orzechowe

Mamy wtorek, więc jest post. Niestety dodatkowo wraz z wtorkiem przyszło do mnie przeziębienie. Dlatego sobie i wszystkim innym chorym (i nie tylko!) polecam dzisiejsze muffiny wraz z kubkiem gorącej herbaty i popołudniem pod kocykiem 😉




MUFFINY MOCNO ORZECHOWE (6 dużych lub 12 średnich)


Składniki:
  • 200 g mąki
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki rumu

Przygotowanie:


Mąkę mieszamy z orzechami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W osobnej misce łączymy jajka, cukier, olej, kwaśną śmietanę i rum, a następnie suche składniki. Mieszamy do połączenia składników.
Formę na muffiny wypełniamy papilotkami lub natłuszczamy masłem i napełniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w 180ºC. Upieczone muffiny możemy oblać rozpuszczoną czekoladą deserową.
Smacznego!

Jesienne słodkości!Jesienne Superfoods

Może Ci się spodobać także...