Gofry kojarzą mi się z wakacjami i morzem. Dlatego będą idealnym pomysłem na letnie śniadanie, Kto z nas nie chciałby czuć się jak na wakacjach w trakcie pracowitego tygodnia? 😉
Dodatkowo jest to idealne śniadanie piknikowe-na zimno również smakują wspaniale, szczególnie w cieniu drzew.
Składniki:
- 225 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 335 ml mleka
- dodatkowo owoce, czekolada, cukier puder, bita śmietana itp.
Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w misce, a następnie dodajemy mokre i przez chwilę miksujemy. Gofrownicę rozgrzewamy i pieczemy gofry przez około 3 minuty (ale pilnujcie swoich, gofrownice lubią płatać figle). Na jeszcze ciepłe dajemy nasze ulubione dodatki.