Pozostajemy w temacie malin i czekolady. Dzisiaj to połączenie w bardziej przenośnej wersji, czyli muffinki. Dajcie znać, jak sprawdzają się np. na pikniku 😉
MUFFINY Z MALINAMI I CZEKOLADĄ
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 140 g cukru
- 80 ml oleju
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g malin
- 100 g posiekanej czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce mieszamy jajka z cukrem, olejem i jogurtem. Suche składniki mieszamy z mokrymi, dodajemy czekoladę i maliny i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 20 minut w 180 °C.
Smacznego!