Mamy piękną (bardziej lub mniej) wiosnę, co wiąże się z sezonem grillowym i oczywiście truskawkami! Coraz częściej będziemy się teraz spotykać ze znajomymi na świeżym powietrzu i organizować przyjęcia.A jak powszechnie wiadomo, najlepszym deserem na takie spotkania będzie biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną.
TORCIK TRUSKAWKOWY
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 120 g mąki
- 120 g cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa truskawkowa i reszta:
- 200 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wody
- 150 g jogurtu truskawkowego
- 200 g śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru
- 1 fix do śmietany (opcjonalnie)
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Robimy biszkopt: całe jajka ubijamy z cukrem, a mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych do białości jajek dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy, napowietrzając masę. Dno formy wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w 180ºC przez około 35 minut. Upieczony i ostygnięty biszkopt przekrawamy na 2 części.
100 g truskawek miksujemy i łączymy z jogurtem. Galaretkę rozrabiamy w 250 ml wody i odstawiamy do przestygnięcia, Kiedy będzie chłodna łączymy ją z jogurtem i zmiksowanymi truskawkami. Masę na chwilę wstawiamy do lodówki, a kiedy zacznie tężeć przelewamy na spód biszkoptu. Na górę dajemy drugą część biszkoptu i całość wstawiamy do lodówki.
W tym czasie przekrawamy resztę truskawek na pół, a śmietankę ubijamy z fixem i cukrem pudrem. Na górze biszkoptu układamy połówki truskawek i przykrywamy je bitą śmietaną. Całość polewamy delikatnie polewą czekoladową.
Smacznego!