Macie dość zwykłej pizzy? Znajomi przychodzą na imprezę i chcecie im podać smaczną, ciepłą przekąskę? Jeżeli tak to polecam ten przepis. Roladki są przepyszne na ciepło i na zimno, idealnie sprawdzą się też jako finger food na imprezie.
ROLADKI Z PIZZY
Składniki:
- 300 g mąki
- 50 g drożdży
- 125 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- sos pomidorowy, ketchup lub pesto
- szynka (najlepsza parmeńska, łososiowa lub plastry łososia)
- starty ser żółty
- dowolne dodatki:pieczarki, papryka, rukola itd.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto (mąka, drożdże, mleko, sól i cukier) lekko zagniatamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozciągamy, smarujemy sosem pomidorowym, dajemy szynkę, ser i dodatki. Zwijamy w roladkę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na mniejsze części. Pieczemy ok. 20 minut w 180°C, pod koniec możemy posypać roladki serem.
Smacznego!