Witam w to czwartkowe popołudnie! Dzisiaj mam dla Was przepis na jutrzejsze, zielone śniadanie, bo w końcu jutro obchodzony jest Dzień Świętego Patryka. Po ostatnim zielonym koktajlu przyszedł czas na zielone śniadanie, czyli tosty z serem i szpinakiem, zapraszam 🙂
TOSTY Z SEREM I SZPINAKIEM (2 porcje)
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- garść szpinaku
- pół dojrzałego awokado
- pół ząbku czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
- 25 g sera mozzarella
- 25 g sera feta
- masło
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i blendujemy na papkę. Awokado kroimy na mniejsze kawałki, czosnek siekamy i to wszystko razem z pieprzem dodajemy do szpinaku i ponownie blendujemy. Fetę kroimy na kawałki, mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. Sery dodajemy do naszej szpinakowej masy i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy dwie kromki chleba masłem i kładziemy na patelnię, masłem w dół. Smarujemy je przygotowaną wcześniej masą. Nakrywamy je pozostałymi kromkami, smarujemy je masłem i odwracamy, żeby podsmażyć je z drugiej strony.