Gofry z sosem jagodowym

Wiecie, mam taki świetny kalendarz, że są w nim zapisane różne dziwne rzeczy. Na przykład takie, że 25 marca jest dzień gofra 😀 Z tego też powodu przepisy w tym tygodniu będą właśnie na gofry. Stworzyłam też nowy tag ze wszystkimi przepisami, żeby wszystko było w jednym miejscu i w sobotę można było szybko wybrać 😉

GOFRY Z SOSEM BORÓWKOWYM

Składniki:

  • 3 jajka, osobno żółtka i białka
  • 420 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 375 g borówek (mogą być mrożone, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić)
  • 3 łyżki miodu
  • 125 ml soku z pomarańczy (u mnie był wyciśnięty z 2 małych owoców)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • cukier puder
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy żółtka i mleko. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wlewamy masło i całość mieszamy. Uwaga: masa będzie dość gęsta, ale tak ma być. Białka ubijamy i dodajemy masy. Staramy się to zrobić delikatnie, chociaż przez gęstość mieszanki będzie to dość utrudnione.

Rozgrzewamy gofrownicę i przed każdym nałożeniem ciasta smarujemy ją olejem. Ciasto możemy nakładać łyżką do lodów i delikatnie je rozsmarować, wtedy gofry wyjdą idealne.

Borówki wraz z miodem i połową soku dajemy do rondelka i chwilę gotujemy, aż owoce zmiękną. Resztę soku mieszamy z mąką kukurydzianą i po chwili dodajemy do borówek.

Gofry posypujemy cukrem pudrem i nakładamy na nie sos. Podajemy jeszcze ciepłe.

Smacznego!

 

 

Może Ci się spodobać także...