Idą Święta, więc najwyższy czas dodać jakiś wpis z nimi związany. Z góry przepraszam za zdjęcia: udało mi się uratować tylko te 2, reszta w niewyjaśnionych okolicznościach przepadła. Jak tylko zrobię nowego mazurka i zdjęcia, to od razu to poprawię.
A przy okazji zapraszam do wypróbowania innych świątecznych przepisów: na moją ulubioną babkę i babeczki kurczaki.
Zapraszam też do śledzenia facebooka 😉
Zapraszam też do śledzenia facebooka 😉
MAZUREK
Składniki:
Ciasto:
- 300 g posiekanych orzechów włoskich
- 500 g mąki
- 250 g cukru
- 320 g masła
- 2 jajka
- 60 g miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 30 ml mleka
Masa:
- 50 ml mleka
- 150 g cukru
- cukier wanilinowy
- 250 g masła
- 15 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczana
Przygotowanie:
Orzechy, 100 g cukru, 120 g masła i połowę miodu podsmażamy na patelni. W tym czasie z pozostałych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na pół. Obydwie części wałkujemy na kształt prostokąta i jedną z nich smarujemy podsmażonymi orzechami. Pieczemy 10-15 minut w 180 °C.
W małej ilości mleka rozpuszczamy mąki i cukier. Kiedy pozostałe mleko się zagotuje dodajemy mieszankę mleka i cukru. Kiedy budyń będzie zimny dodajemy masło i miksujemy.
Na spód mazurka idzie ciasto z orzechami, potem masa budyniowa i na koniec samo ciasto. Górę można udekorować lukrem lub czekoladą.
Smacznego!