Muffiny z Fantą

Już od paru dni mamy piękną wiosnę i coraz więcej ludzi wychodzi na pole, żeby odpocząć na słońcu, a nawet zrobić sobie piknik. Co można wziąć ze sobą na taki piknik? Oczywiście muffinki. Najlepiej takie o orzeźwiającym, pomarańczowym smaku 😉


MUFFINY Z FANTĄ



Składniki:

  • 280 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 150 ml Fanty lub oranżady pomarańczowej
  • 100 ml  kwaśnej śmietany 

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami. W osobnej misce ubijamy jajko z cukrem i masłem, dodajemy śmietanę, Fantę i mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem. Pieczemy przez 20 minut w 180 °C. Upieczone muffiny dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!


Może Ci się spodobać także...