Już od paru dni mamy piękną wiosnę i coraz więcej ludzi wychodzi na pole, żeby odpocząć na słońcu, a nawet zrobić sobie piknik. Co można wziąć ze sobą na taki piknik? Oczywiście muffinki. Najlepiej takie o orzeźwiającym, pomarańczowym smaku 😉
MUFFINY Z FANTĄ
Składniki:
- 280 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 80 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 150 ml Fanty lub oranżady pomarańczowej
- 100 ml kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i orzechami. W osobnej misce ubijamy jajko z cukrem i masłem, dodajemy śmietanę, Fantę i mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem. Pieczemy przez 20 minut w 180 °C. Upieczone muffiny dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!