Ostatnio udało mi się dorwać książkę Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla” i jestem nią oczarowana. Cudowne zdjęcia i przepisy, a wszystko to wydane w prosty i czytelny sposób. Pewnie na blogu nie raz pojawi się jakiś deser z tej książki, ale dzisiaj zapraszam na ciasto mocno kokosowe z cukierni Lidla. Wbrew pozorom jest ono bardzo lekkie i mało słodkie, więc z pewnością będzie się pojawiało na moim stole bardzo często 😉
Składniki:
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g wiórków kokosowych
- 30 ml oleju
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
- 600 g śmietanki kremówki 30%
- 14 g żelatyny (+40 ml wody)
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je stopniowo dodając cukier. Ubite białka miksujemy z żółtkami, przesianą mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i olej i wszystko mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, a następnie przelewamy ciasto. Pieczemy przez 20 minut w 170 °C.
Kiedy biszkopt nam się piecze, możemy zrobić piankę kokosową. Mleczko kokosowe musimy zagotować, a następnie zdjąć z ognia i rozpuścić w nim białą czekoladę. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mleczka. Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z wystudzoną masą.
Wystudzony biszkopt wyrównujemy (odcinamy górę) i tniemy wzdłuż na dwie części. Na pierwszą część ciasta dajemy połowę masy, następnie drugą część biszkoptu i resztę masy. Całość można posypać wiórkami kokosowymi.
Przed podaniem ciasto należy schłodzić przez 1-1,5 h, aż masa kokosowa stężeje.