Pyszny słono-słodki tort z karmelem, czekoladą i popcornem. Obiecuję, że się w nim zakochacie 🙂
TORT SŁONY KARMEL (forma 20 cm)
Składniki:
ciasto:
- 75 g masła
- 270 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 7 g sody oczyszczonej (1 i 1/2 łyżeczki)
- 7 g proszku do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki)
- 340 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 150 ml mocnej, gorącej kawy (około 2/3 szklanki)
dodatkowo:
- domowy sos karmelowy
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 500 g serka mascarpone
- opcjonalnie 45 ml wódki orzechowej lub whisky (3 łyżki)
- 1 opakowanie popcornu do mikrofalówki
- 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta. Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Do suchej mieszanki dodajemy resztę składników (jajka, mleko, kawę i roztopione masło) i miksujemy do połączenia wszystkiego i uzyskania gładkiej masy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy kakao, mąką lub bułką tartą i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 35-40 minut w 175°C, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i rozcinamy na 3 równe części.
Do karmelu dodajemy sól morską i mieszamy.
Mascarpone krótko miksujemy i dodajemy partiami około 2/3 naszego karmelu. Dodatkowo można dodać alkohol i krótko zmiksować. Gotowym kremem przekładamy blaty i delikatnie smarujemy wierzch i boki (tzw. crumb coat). Dobrze schładzamy i dokładnie smarujemy kremem złożony tort.
1/3 zrobionego popcornu mieszamy z połową pozostałego karmelu (trzeba go podgrzać, jeżeli nie jest na tyle płynny). Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, połowę wylać na folię spożywczą, która jest na jakiejś płaskiej, przenośnej powierzchni (np. tacy) i schłodzić w zamrażalniku.
Na koniec składamy tort: na górze wylewamy kolejno resztę karmelu i czekolady, tworząc spadające krople. Zamrożoną czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wbijamy w środek tortu, a bok ozdabiamy popcornem w karmelu.