Od wczoraj goszczę w domu moje dwie ciocio-babcie, czyli siostry mojej babci. Jak byłam dzieckiem to co roku, razem z babcią i bratem, jeździliśmy do jednej z cioć, Rity, do domku na wieś. Przyjeżdżały tam też moje kuzynki i razem całe dnie spędzaliśmy na zabawach w ogrodzie i polu. Do dzisiaj pamiętam jak mieliśmy poranione stopy po wyścigach po skoszonym zbożu. Ale pamiętam też pyszne ciastka, które ciocie przywiozły i tym razem. Mięciutkie i kokosowe, obiecuję, że jak raz ich spróbujecie to szybko zrobicie kolejną porcję 😉
CIASTECZKA KOKOSOWE NA KLEIKU RYŻOWYM
Składniki:
- 1 opakowanie kleiku ryżowego (160 g)
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 200 g miękkiego masła (1 kostka)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- marmolada owocowa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz marmolady, łączymy i formujemy małe kuleczki. W środku każdej kuleczki robimy dziurkę i dajemy łyżeczkę marmolady. Pieczemy w 180ºC około 15-20 minut, aż ciastka będą miały złoty kolor.