Już niedługo Halloween i ci, którzy mnie znają wiedzą, że jest to jeden z moich ulubionych okresów w roku. Wiedzą też, że uwielbiam sowy i słodkie babeczki. Co może wyjść z połączenia tych 3 rzeczy? Przekonajcie się sami!
HALLOWEENOWE SOWY Z OREO (6 sztuk)
Składniki:
- 65 g masła
- 62 g cukru
- 2 jajka
- 95 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- ciemne markizy z białym kremem (np. Oreo)
- kolorowe cukierki (np. M&M’s)
- 50 g gorzkiej czekolady+ 15 g masła (1 łyżka)
Przygotowanie:
Na początku możemy przygotować sobie dekorację. Odkładamy na bok 6 żółtych cukierków i 12 brązowych. Ciastka delikatnie oddzielamy i zostawiamy 12 części z kremem i 6 bez kremu. Resztę ciastek kruszymy, a części bez kremu przekrawamy na pół.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy do niego jajka i miksujemy do połączenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do suchych składników razem z mlekiem i pokruszonymi ciastkami. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i rozdzielamy ciasto po równo. Pieczemy przez 20-25 minut w 190ºC, a następnie zostawiamy do ostygnięcia.
Wystudzone muffiny wyrównujemy nożem, a pozostałe okruchy zostawiamy
do kolejnego przepisu ;). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy lekko zgęstnieje smarujemy nią babeczki i układamy nasze sowy.
Smacznego!
Inspiracja