Zbliża się tłusty czwartek, więc już nadeszła pora na jakieś „tłuste” przepisy. Dzisiaj pączki, ale nie takie jak możecie kupić w cukierni czy sklepie. Te są bardziej zbite, cięższe i nie wyrastają za bardzo. Jednak to nie znaczy, że nie są pyszne! Smaczne same, dzięki gałce muszkatołowej, jak i z dodatkiem budyniu.
PĄCZKI Z BUDYNIEM
Składniki:
- 630 g mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko
- 300 ml mleka
- parę kropel aromatu waniliowego
- gotowy budyń waniliowy
- cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, gałką muszkatołową i solą. Masło mieszamy z jajkiem, mlekiem i aromatem waniliowym, a następnie łączymy z suchymi składnikami i zagniatamy.
Ciasto bardzo się klei, więc podsypujemy je mąką i wałkujemy na grubość 1 cm. Foremką wycinamy kółka.
Pączki musimy smażyć w głębokim tłuszczu. Olej rozgrzewamy do średniej temperatury i smażymy pączki po ok. 3 minuty z każdej strony. Po wyciągnięciu ich z oleju, odsączamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie pączki przekrawamy ostrym nożem na pół i przekładamy budyniem. Dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Inne ogłoszenia: jak możecie zauważyć, zmieniłam nagłówek bloga. Jest też fanpage na facebooku, który możecie obserwować: facebook.com/bakewithola 😉