Potrójne ciasteczka

Ciągle mamy karnawał, a co za tym idzie, różne bale i przyjęcia. Idealną przekąską na takie okazje jest tzw. finger food-jedzenie, do którego nie potrzebujemy sztućców. Jak dla mnie hitem każdej imprezy są te potrójne ciasteczka.

POTRÓJNE CIASTKA



Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 10 g kakao
  • 40 g maku
  • 60 g śmietany
  • kajmak w puszce
  • opakowanie wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Mąkę, margarynę, cukier puder i proszek do pieczenia łączymy i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy żółtka, do drugiej kakao i 30 g śmietany, a do ostatniej mak i resztę śmietany. Każdą część zagniatamy osobno, wałkujemy i kieliszkiem wycinamy ciastka. Pieczemy 10 minut w 180 ºC.
Kiedy ciasta wystygną, składamy po 3, sklejając je kajmakiem. Na koniec masą kajmakową smarujemy brzegi i obtaczamy w kokosie.

Smacznego!


Karnawałowe Słodkości!

Może Ci się spodobać także...