Krajanka kokosowa

Kostka lub krajanka kokosowa czyli pyszne ciasto w polewie czekoladowej z kokosem. Zrobiona na specjalne życzenie i zjedzona praktycznie od razu. Jeżeli szukacie domowych łakoci idealnych do szkoły lub pracy to ten przepis będzie idealny 😉

KOSTKA KOKOSOWA (na formę 32 x 22 cm)

Składniki:

  • 375 g masła (250+125)
  • 337,5 g cukru (187,5+150)
  • 500 ml śmietany 18% (250+250)
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 625 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 60 g kakao (4 łyżki)
  • 300 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

W garnuszku umieszczamy: 250 g masła, 187,5 g cukru, 250 g śmietany i cukier wanilinowy. Całość gotujemy, aż masło się roztopi, a później ostudzamy. Do zimnej masy dodajemy jajka i żółtka, całość miksujemy do gładkości. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką. Blachę wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 170ºC przez około 40 minut.

Resztę masła, cukru i śmietany musimy zagotować razem z kakao. Powstała masa trochę zgęstnieje, kiedy przestygnie.

Ostudzone ciasto kroimy w kostkę. Każdą z osobna maczamy w polewie czekoladowej, a na koniec obtaczamy w kokosie.

Smacznego!

 

 

Inspiracja

 

Może Ci się spodobać także...