Witam w to chłodne, deszczowe i (podobno) zimowe popołudnie. Jeżeli Was też taka pogoda zniechęca do wyjścia z domu i wolicie zaszyć się w kuchni to trafiliście idealnie. Dzisiejsza tarta jest prosta, smaczna i idealnie słodka. Ciekawe jest połączenie ptasiego mleczka z kruchym ciastem, dlatego zachęcam do pieczenia 😉
TARTA Z PTASIM MLECZKIEM
Składniki:
- 150 g mąki
- 100 g mielonych orzechów
- 170 g miękkiego masła
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- opakowanie „Ptasiego mleczka”
- 125 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z orzechami, masłem, 1 łyżeczką cukru pudru,żółtkiem i solą. Szybko wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 min do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy mniej więcej na wielkość naszej formy do tarty. Formę smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Następnie odkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, na wierzch dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch, który można ściągnąć po 15 minutach pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180ºC.
W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy połowę ptasiego mleczka (roztopi się czekolada, resztę musimy ugnieść widelcem) i kiedy trochę ostygnie dodajemy serek mascarpone.
Na upieczoną tartę nakładamy masę i odstawiamy do stężenia. Śmietankę ubijamy z 2 łyżeczkami cukru pudru i dekorujemy zimną tartę.
Smacznego!