Tosty francuskie na słodko

Niestety znowu była dłuższa przerwa nie z mojej winy- najwyraźniej wszystkie sprzęty rtv i ja to nie jest dobre połączenie. Ale powoli wracam do świata z internetem w komputerze i (miejmy nadzieje) posty będą się pojawiały częściej 😉
Tym razem kolejne śniadanie z serii tych międzynarodowych. Dzisiaj przenosimy się do pięknej Francji, kraju Coco Chanel, bagietek, serów i win. Moja propozycja to nie klasyczny croissant(który pewnie kiedyś się pojawi), ale tosty.

FRANCUSKIE TOSTY NA SŁODKO



Składniki:

  • 3 średniej wielkości kromki chleba
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • odrobina masła
  • cukier puder
  • ulubione owoce np. gruszki

Przygotowanie:

Jajko mieszamy z mlekiem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Kromki moczymy z dwóch stron w jajecznej masie i pieczemy na złoty kolor na rozgrzanej patelni z masłem.

Upieczony chleb oprószamy cukrem pudrem i układamy na nim owoce.
Smacznego!

Na koniec pytanie: jaka potrawa Wam się najbardziej kojarzy z Francją? Dla mnie są to zdecydowanie makaroniki 😉

Może Ci się spodobać także...