Seromak

Już dzisiaj Wigilia, ale jeżeli ktoś z Was dalej nie wie co upiec, a bardzo lubi sernik i makowiec, to przychodzę z pomocą. Pyszne ciasto z makiem i serem na kruchym spodzie, mniam!

SEROMAK

Składniki:

  • 5 żółtek 
  • 160 g cukru
  • 250 g margaryny
  • 450 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
  • 600 g białego sera (u mnie z wiaderka)
  • 125 g masła
  • 5 g cukru wanilinowego
  • 10 g budyniu śmietankowego
  • 2 jajka
  • opakowanie masy makowej
  • 3 białka

Przygotowanie:

Żółtka, 35 g cukru, margarynę, proszek do pieczenia i mąkę łączymy i wyrabiamy ciasto. Część odkładamy, a resztę wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną masłem formę. Biały ser, masło, cukier wanilinowy, pozostały cukier, budyń i 1 jajko mieszamy w malakserze do połączenia się składników.Białka ubijamy i delikatnie łączymy z masą makową. 
Na ciasto dajemy mak, później ser, ozdabiamy kratką z ciasta i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C.
Smacznego!



Z okazji świąt chciałam wszystkim życzyć dużo zdrowia, spokoju, miłości i ciepła od bliskich ludzi. A nadchodzący nowy rok żeby był jeszcze lepszy niż ten i obfitował w udane wypieki! 🙂

Wigilia 2014
Świąteczne słodkości!

Może Ci się spodobać także...