Już dzisiaj Wigilia, ale jeżeli ktoś z Was dalej nie wie co upiec, a bardzo lubi sernik i makowiec, to przychodzę z pomocą. Pyszne ciasto z makiem i serem na kruchym spodzie, mniam!
SEROMAK
Składniki:
- 5 żółtek
- 160 g cukru
- 250 g margaryny
- 450 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
- 600 g białego sera (u mnie z wiaderka)
- 125 g masła
- 5 g cukru wanilinowego
- 10 g budyniu śmietankowego
- 2 jajka
- opakowanie masy makowej
- 3 białka
Przygotowanie:
Żółtka, 35 g cukru, margarynę, proszek do pieczenia i mąkę łączymy i wyrabiamy ciasto. Część odkładamy, a resztę wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną masłem formę. Biały ser, masło, cukier wanilinowy, pozostały cukier, budyń i 1 jajko mieszamy w malakserze do połączenia się składników.Białka ubijamy i delikatnie łączymy z masą makową.
Na ciasto dajemy mak, później ser, ozdabiamy kratką z ciasta i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C.
Smacznego!
Z okazji świąt chciałam wszystkim życzyć dużo zdrowia, spokoju, miłości i ciepła od bliskich ludzi. A nadchodzący nowy rok żeby był jeszcze lepszy niż ten i obfitował w udane wypieki! 🙂