Muffiny z białą czekoladą i żurawiną

 

Do świąt zostało już bardzo mało czasu. Jeżeli potrzebujecie przepisu na pierniki, moczkę czy makowca to nie zapomnijcie zobaczyć na tag święta!

MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ (12 sztuk)

Składniki:

  • 125 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 g)
  • 3 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny (u mnie słodzona)

Przygotowanie:

85 g czekolady drobno siekamy i łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i po kolei dodajemy jajka oraz ekstrakt. Zawartość obu misek łączymy ze sobą, dodajemy posiekaną żurawinę i mieszamy do połączenia składników.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem.
Pieczemy przez 20 minut w 180 °C.  Pozostałą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią wystygnięte muffiny. Wierzch sypiemy pokruszonymi cukierkami świątecznymi i płatkiem śniegu zrobionym z opłatka.

Smacznego!

 

Może Ci się spodobać także...