Już niedługo święta, więc jeżeli nie zrobiliście jeszcze pierniczków, to najwyższy czas się za to zabrać. Z przepisu, który tu znajdziecie, pierniczki wyjdą twardawe, dlatego polecam schować je w zamkniętym pudełku razem z paroma kromkami chleba. Dzień przed Wigilią można je wyjąć i ozdobić. Jeżeli nie chcecie ozdabiać pierników lukrem, polecam spróbować zrobić „szybkę” 😉
Ładnie zapakowane pierniczki będą też świetnym prezentem!
PIERNICZKI
Składniki:
- 750 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 300 g cukru pudru
- 4 jajka
- 50 g margaryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki miodu
- 3 goździki rozbite na drobne kawałeczki
- lukier królewski (białka z jajek+cukier puder), barwniki i posypki do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na 0,5-1 cm i wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy ok. 10 minut w 160 ºC.
Dekorujemy je kiedy wystygną.
Smacznego!