Omlet z mozzarellą

Ostatnio dostałam cudowną, nową książkę Jamiego Olivera pt. „5 składników”. Po wypróbowaniu kilku przepisów z niej jestem zachwycona. Nawet tak średni kucharz jak ja potrafi coś ugotować 😀 Dzisiaj pokażę Wam moją wersję przepisu Jamiego na „jajecznicowy omlet”.

 

OMLET Z MOZZARELLĄ

Składniki:

  • 2 jajka
  • 150 g ulubionych pomidorów (2 duże sztuki)
  • świeża bazylia (ok. 7 g)
  • 30 g mozzarelli
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na talerzy, skraplamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Bazylię wkładamy do moździerza i ucieramy na gładką pastę. Dodajemy odrobinę oliwy i otrzymujemy oliwę bazyliową. Możemy też taką kupić. Mozzarellę siekamy.

Rozgrzewamy małą patelnię z oliwą na średnim ogniu, a jajka ubijamy. Wylewamy je i często mieszamy silikonową łopatką, jakby próbując je rozsmarować na patelni. Kiedy jajka lekko się zetną przestajemy mieszać i na środek naszego omleta dajemy mozzarellę. Skraplamy ją oliwą bazyliową i zostawiamy na około 1 m

inutę, żeby omlet się bardziej ściął. Po tym czasie zawijamy brzegi omleta do środka, a całość wykładamy na przygotowane wcześniej pomidory. Całość możemy opcjonalnie posypać pokrojoną papryczką chili oraz świeżą bazylią.

Smacznego!

 

Może Ci się spodobać także...