Chocolate chip cookies

Niestety nadszedł ten przykry czas w roku (a dla niektórych już trwa), który nazywa się sesja. Studenci panikują, punkty ksero zarabiają więcej, a każdy myśli już tylko o tym, kiedy to szaleństwo się skończy. Dlatego ja tegoroczną sesję zimową zaczynam inaczej, bo od pieczenia ciastek. I to nie byle jakich ciastek! Chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady, to amerykańska klasyka, a przepis na nie mam z książki samego mistrza, czyli Antonio Bachoura. Idealnie sprawdzą się jako nagroda za zdany egzamin albo motywacja do dalszej nauki 😉

AMERYKAŃSKIE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

(24 duże sztuki)

Składniki:

  •  330 g mąki pszennej
  • 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
  • szczypta soli
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 90 g cukru białego
  • 150 g cukru brązowego
  • 5 g ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
  • 2 małe jajka
  • 300 g czekoladowych kropelek/ dropsów lub posiekane 3 tabliczki czekolady mlecznej (można też użyć deserowej, wtedy całość będzie odrobinę mniej słodka)

Przygotowanie:

W mniejszej misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W innym naczyniu ucieramy masło z cukrami i ekstraktem waniliowym, aż całość będzie kremowa, a masło niewyczuwalne. Dodajemy jajka, po każdym miksując całość, a następnie suche składniki. Całość miksujemy, ciasto wyjdzie gęste i będzie to trudniejsze, dlatego robimy to na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy twardą szpatułką.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub matą silikonową. Nabieramy około 1 łyżki stołowej ciasta,robimy z niego kulkę, a następnie kładziemy na blachę. Ciastka wyjdą wtedy wielkości dłoni.

Pieczemy w 175°C przez około 10 minut, aż ciastka będą lekko brązowe.

Smacznego!

Może Ci się spodobać także...