Gruszkowe muffinki

Zanim w mojej zimowej diecie pojawią się mandarynki, pierwsze miejsce wśród owoców zajmują gruszki. I to w każdej postaci – same, w tarcie, lub w muffinach.

GRUSZKOWE MUFFINKI



Składniki:

  • 1 duża gruszka
  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 125 g jogurtu gruszkowego
  • parę kropli aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku

Przygotowanie:

Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Margarynę roztapiamy i w osobnym naczyniu łączymy z jajkiem, cukrem, jogurtem, aromatem, cynamonem, gałką muszkatołową i budyniem. Na końcu dodajemy do tego mąkę i mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem lub wyłożonej papilotkami formy i pieczemy 25 minut w 180ºC.
Smacznego!



Korzenne przysmaki
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
Prezenty na Mikołajki

Może Ci się spodobać także...