Zanim w mojej zimowej diecie pojawią się mandarynki, pierwsze miejsce wśród owoców zajmują gruszki. I to w każdej postaci – same, w tarcie, lub w muffinach.
GRUSZKOWE MUFFINKI
Składniki:
- 1 duża gruszka
- 250 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 75 g cukru
- 125 g jogurtu gruszkowego
- parę kropli aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku
Przygotowanie:
Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Margarynę roztapiamy i w osobnym naczyniu łączymy z jajkiem, cukrem, jogurtem, aromatem, cynamonem, gałką muszkatołową i budyniem. Na końcu dodajemy do tego mąkę i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem lub wyłożonej papilotkami formy i pieczemy 25 minut w 180ºC.
Smacznego!