To jest moje drugie podejście do makaroników. Pierwsze niestety okazało się totalną klapą, Ciasto mi się rozlało i nie mogłam go odkleić od papieru. Ale teraz makaroniki wyszły idealne- mają chrupiącą skórkę i lekko się ciągną. Koniecznie musicie ich spróbować!
MAKARONIKI
Składniki:
- 3 białka z jajek
- 50 g cukru
- 200 g cukru pudru
- 125 g mielonych migdałów
- dodatkowo na masę dżem, nutella lub serek mascarpone z czekoladą
Przygotowanie:
Białka dokładnie ubić, pod koniec powoli dodając cukier. Do ubitych białek dodać przesiane migdały i cukier puder i wymieszać łyżką. Jeżeli chcecie nadać im inny kolor i smak, to teraz należy dodać barwnik i aromat. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka i na macie lub papierze do pieczenia wyciskać kółka (pamiętając, że ciasto nam się trochę rozleje). Ciastka odstawić na 15 minut. Po tym czasie makaroniki piec ok. 10 minut w 140ºC. Zostawić do wystygnięcia, później przełożyć np. masą czekoladową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mascarpone i mieszamy. Kiedy masa przesygnie to zaczyna tężeć i można nią przełożyć makaroniki.
Smacznego!