Tarta gruszkowa idealna dla gości

Dzisiaj post trochę na szybko, więc będzie bez zbędnego gadania. To chyba najlepsza tarta, jaką do tej pory udało mi się zrobić. Koniecznie musicie jej spróbować!

TARTA Z GRUSZKAMI W KARMELU Z RUMEM I MIGDAŁAMI

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 225 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 duże gruszki, obrane i pokrojone w plasterki
  • 40 g cukru
  • 50 g migdałów w płatkach
  • opcjonalnie rum

Przygotowanie:

 
Mąkę zagniatamy ze 175 g masła, cukrem pudrem, żółtkiem i solą. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy gruszki. Na patelni topimy pozostałe 50 g masła, a następnie dodajemy cukier. Kiedy cukier już się skarmelizuje dodajemy migdały. Następnie partiami dodajemy gruszki, opiekając przez chwilę każdą ze stron. Na koniec dolewamy trochę rumu i dusimy gruszki, najpierw pod przykryciem, a potem bez.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej masłem formy. Na wierzch dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch, który można ściągnąć po 15 minutach pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w 180ºC.
Na upieczonym i chłodnym cieście układamy gruszki i posypujemy pozostałymi migdałami.

Smacznego!

 
Ten przepis bierze udział w konkursie, w którym do wygrania są książki Doroty Świątkowskiej (http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki ). Startuję w kategorii „dla gości”, ponieważ, według mnie, ta tarta jest idealna na różnego rodzaju przyjęcia.

 

 

Imieniny u cioci
Wariacje z gruszką
Moje wypieki i desery na każdą okazję
W orzechowym raju 3

Może Ci się spodobać także...