Ciasto dyniowe

Do Halloween zostały już tylko 2 dni! Macie już wybrane przebrania i menu imprezowe? Jeżeli dalej wahacie się jaki deser przygotować, to przychodzę z pomocą. Dzisiaj przepis na tradycyjne ciasto dyniowe 😉

CIASTO DYNIOWE

Składniki:

  • 250 g purée z dyni 
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 jajka, osobno żółtka i białka
  • 240 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie aromat pomarańczowy lub migdałowy

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w garnku, później dodajemy cukier normalny i wanilinowy. Kiedy masło trochę przestygnie dodajemy purée i żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Następnie wolno i partiami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Białka ubijamy delikatnie i łączymy z ciastem. Pieczemy 40 minut w 180 ºC.

                               Kiedy ciasto wystygnie ozdabiamy je cukrem pudrem.

Smacznego!





Smaczna Jesień

Może Ci się spodobać także...