Do Halloween zostały już tylko 2 dni! Macie już wybrane przebrania i menu imprezowe? Jeżeli dalej wahacie się jaki deser przygotować, to przychodzę z pomocą. Dzisiaj przepis na tradycyjne ciasto dyniowe 😉
CIASTO DYNIOWE
Składniki:
- 250 g purée z dyni
- 200 g masła
- 220 g cukru
- cukier wanilinowy
- 3 jajka, osobno żółtka i białka
- 240 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie aromat pomarańczowy lub migdałowy
Przygotowanie:
Masło roztapiamy w garnku, później dodajemy cukier normalny i wanilinowy. Kiedy masło trochę przestygnie dodajemy purée i żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Następnie wolno i partiami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Białka ubijamy delikatnie i łączymy z ciastem. Pieczemy 40 minut w 180 ºC.
Kiedy ciasto wystygnie ozdabiamy je cukrem pudrem.
Smacznego!