Waniliowe zombie

Co można robić w pochmurną i zimną niedzielę? Oczywiście odpoczywać i myśleć o następnych wypiekach ;). U mnie dalej pojawia się temat halloween. Jeżeli chcecie zaserwować gościom coś innego niż babeczkowe dynie to zapraszam do wypróbowania tych strasznie smacznych muffinek.



WANILIOWE ZOMBIE



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 65 ml oleju
  • 250 ml mleka

na dekorację:

  • 50 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • aromat waniliowy
  • barwniki: zielony, czarny, czerwony
  • odrobina wody

Przygotowanie:


Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy. W osobnej misce łączymy mleko, olej i jajko, a następnie mieszamy z suchymi składnikami i zielonym barwnikiem. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy 20 minut w 180ºC.
Kiedy muffinki się pieką robimy krem maślany. Masło miksujemy z cukrem pudrem, aż całkowicie się połączą. Następnie dodajemy aromat i mleko i jeszcze chwilę miksujemy. Powstałą masę dzielimy na 3 części: 2 małe i dużą. Jedną, małą część zostawiamy, drugą barwimy na czarno. Ostatnią część masy barwimy na różowo, dodając odrobinę czerwonego barwnika. 
Kiedy muffiny się upieką i wystygną przystępujemy do dekorowania ich. Wycinamy mały otworek i przekładamy tam różową masę formując coś na kształt mózgu (przyda się do tego woreczek i tylka z małym, okrągłym otworem). Z białej i czarnej masy dolepiamy oczy. Odrobinę wody farbujemy na czerwono i delikatnie chlapiemy babeczki, aby uzyskać efekt rozbryzganej krwi. 
Smacznego!




Smaczna Jesień

Może Ci się spodobać także...