Quiche z kurczakiem i szpinakiem

Już za 2 dni Dzień Świętego Patryka, czyli irlandzkie święto narodowe, kojarzące się z zielenią i piwem! Dzisiaj moja zielona wersja tarty wytrawnej, ale mam też kilka innych propozycji: zielone tosty, koktajl lub rolada z łososiem. A jak Irlandia to nie może zabraknąć Guinnessa i piwnego ciasta!

TARTA ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (tartę można też przygotować na kruchym cieście, np. z tego przepisu)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • sos sojowy
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 15 g masła (1 łyżka)
  • 150 g sera żółtego (u mnie gouda)
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Kurczaka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulkę, jak się zeszkli to dodajemy kurczaka i doprawiamy go sosem sojowym. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i masło. Całość powoli gotujemy, żeby odparować nadmiar wody.

Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy nim formę (u mnie jest kwadratowa, więc tarta wyszła większa, ale można też użyć okrągłej formy). Na dnie robimy dziurki widelcem, kładziemy papier do pieczenia i obciążamy ciasto grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Spód tarty podpiekamy przez 15 minut w 180ºC.

Na podpieczonym spodzie układamy kurczaka i szpinak. Ser trzemy na tarce, połowę rozsypujemy na farszu. Jajka łączymy ze śmietanką, mascarpone i przyprawami. Zalewamy tym tartę i posypujemy resztą sera. Tartę pieczemy jeszcze przez 20-30 minut w 180ºC.

Smacznego!

Może Ci się spodobać także...