Cynamonowo-kawowe dynie

Halloween jest już dokładnie za tydzień, więc  do tego czasu na blogu będą pojawiać się same propozycje na ten dzień. Pomimo małej popularności Halloween w Polsce, ja bardzo lubię się przebierać i straszyć ze znajomymi. A Wy? Obchodzicie Halloween czy może jesteście temu przeciwni?

KAWOWO-CYNAMONOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ



Składniki:

  • 75 ml zimnej kawy
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 12 kostek czekolady (najlepiej gorzkiej)

na dekorację:

  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • aromat waniliowy
  • pomarańczowy barwnik
  • zielony lukier plastyczny

Przygotowanie:



Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce łączymy jajko z cukrem, olejem, kawą i śmietaną. Zawartość obydwu misek mieszamy ze sobą. Połową ciasta wykładamy papilotki, kładziemy kostkę czekolady i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy 20 minut w 180ºC.
Kiedy muffinki się pieką, możemy zrobić krem maślany. Masło miksujemy z cukrem pudrem, aż całkowicie się połączą. Następnie dodajemy aromat i mleko i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy konsystencja masy jest odpowiednia, dodajemy odrobinę barwnika (ja użyłam barwnika w proszku) i mieszamy.
Z zielonego lukru przygotowujemy listki i łodyżki.
Kiedy muffinki będą już zimne, smarujemy je kremem i ozdabiamy listkami.

Smacznego!





Smaczna Jesień

Może Ci się spodobać także...