Halloween jest już dokładnie za tydzień, więc do tego czasu na blogu będą pojawiać się same propozycje na ten dzień. Pomimo małej popularności Halloween w Polsce, ja bardzo lubię się przebierać i straszyć ze znajomymi. A Wy? Obchodzicie Halloween czy może jesteście temu przeciwni?
KAWOWO-CYNAMONOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ
Składniki:
- 75 ml zimnej kawy
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 130 g cukru
- 80 ml oleju
- 250 g kwaśnej śmietany
- 12 kostek czekolady (najlepiej gorzkiej)
na dekorację:
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka mleka
- aromat waniliowy
- pomarańczowy barwnik
- zielony lukier plastyczny
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce łączymy jajko z cukrem, olejem, kawą i śmietaną. Zawartość obydwu misek mieszamy ze sobą. Połową ciasta wykładamy papilotki, kładziemy kostkę czekolady i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy 20 minut w 180ºC.
Kiedy muffinki się pieką, możemy zrobić krem maślany. Masło miksujemy z cukrem pudrem, aż całkowicie się połączą. Następnie dodajemy aromat i mleko i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy konsystencja masy jest odpowiednia, dodajemy odrobinę barwnika (ja użyłam barwnika w proszku) i mieszamy.
Z zielonego lukru przygotowujemy listki i łodyżki.
Kiedy muffinki będą już zimne, smarujemy je kremem i ozdabiamy listkami.
Smacznego!