Za oknem mamy piękną jesień, więc czym lepiej umilić sobie czas, jak nie jesiennymi muffinkami? W odróżnieniu od wcześniejszych, te będą czekoladowe, z orzechami i miodem. Idealne jeszcze ciepłe, chociaż zimne są równie smaczne. Ja robiłam je w małych foremkach silikonowych (ciasta starczyło mi na 2 blaszki, czyli 60 mini-muffinek), ale z tej samej ilości składników wyjdzie 12 normalnych muffinek 😉
CZEKOLADOWE MINI-MUFFINKI Z ORZECHAMI
Składniki:
- 150 g orzechów włoskich, posiekanych
- 250 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 20 g kakao
- 2 jajka
- 150 g kwaśnej śmietany
- 75 ml oleju
- 100 ml mleka
- 100 g miodu
Przygotowanie:
W jednym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W innej misce łączymy ze sobą jajka, cukier, śmietanę, olej, mleko i miód. Dodajemy do tego suche składniki i posiekane orzechy i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Formę na muffiny wypełniamy papilotkami lub natłuszczamy masłem i napełniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w 180ºC.
Smacznego!