Jesienne muffinki

Już od paru dni mamy jesień. I chociaż pogoda w Krakowie nas nie rozpieszcza, to mam dla Was coś, co pomoże przywołać piękną, złotą polską jesień do domu. Te muffinki mają wszystko, co kojarzy się z tą porą roku – jabłka, cynamon i miód. 
Polecam też inne, idealne na jesień muffiny – z miodem.

JESIENNE MUFFINKI (12 sztuk)



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250 g jabłek, pokrojonych w kostkę
  • 1 jajko
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • do ozdoby cynamon, miód, bita śmietana

Przygotowanie:


Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą, solą i kawałkami jabłka. W osobnej misce łączymy jajko z cukrem, olejem, jogurtem i śmietaną. Zawartość obu misek dokładnie ze sobą mieszamy. 
Papilotki lub nasmarowaną formę napełniamy ciastem i pieczemy 20 minut w 180ºC.
Muffiny najlepiej podawać z bitą śmietaną i miodem.

Smacznego!

Jabłko z cynamonem 2014
Jabłka wolności
Ciasta bez miksera
Ciacho na widelcu
Jabłko z cynamonem 2014

Może Ci się spodobać także...