Ostatnio namiętnie oglądam kanał SORTED FOOD na youtubie i to od nich właśnie wzięłam przepis na dzisiejsze ciasto. Jest ono mokre, mocno czekoladowe, z lekko wyczuwalną goryczką piwa. Dla mnie ciasto idealne.
CIASTO Z PIWEM
Składniki:
- 75 g masła
- 125 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guinnessa)
- 150 g cukru
- 50 ml oleju
- 40 g kakao
- 1 jajko
- 75 ml jogurtu naturalnego
- 125 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g sera białego do smarowania ( np. Philadelphia)
- 100 g cukru pudru
- 30 ml ciemnego piwa
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło razem z piwem. Następnie dodajemy do tego cukier, kakao i olej. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników.
W innej misce ubijamy jajka z jogurtem. Dodajemy do nich mieszankę piwa z masłem i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami lub do kufla, dla ładniejszej prezentacji. Pieczemy 20 (muffiny) lub 25 (ciasto w kuflu) minut w 180°C.
Z sera, cukru pudru i piwa przygotowujemy lukier-mieszamy wszystkie składniki razem. Jest on dość specyficzny, ale z ciastem komponuje się bardzo dobrze.
Jeżeli chcecie gęstą masę do przełożenia lub udekorowania ciasta to proponuję wymieszać ser biały z cukrem pudrem i śmietanką 36%: najpierw zmiksować ser z cukrem, wlać śmietankę i miksować do uzyskania konsystencji bitej śmietany.