Nadszedł czas na przepis na ciasto, które najczęściej pojawia się u mnie w domu. Po serniku z oreo, chałwą, dynią i wegańskim nadszedł czas na klasyczny sernik z brzoskwiniami i kruszonką, z przepisu mojej mamy 🙂
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Składniki:
- duża puszka brzoskwiń w zalewie lub 480 g świeżych owoców
- 6 jajek (5+1)
- 370 g cukru (45+125+200)
- 250 g margaryny do pieczenia
- 750 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
- 600 g białego sera
- 100 g masła
- 5 g ekstraktu waniliowego (1 łyżeczka)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta. W malakserze łączymy 5 żółtek (białka zostawiamy na później), 45 g cukru, margarynę i proszek do pieczenia. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę i miksujemy, aż wyrobi się ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy.
Następnie musimy przygotować to, co w serniku najważniejsze, czyli ser. Ponownie w malakserze umieszczamy składniki: ser, masło, 125 g cukru, ekstrakt waniliowy, budyń i jedno jajko. Miksujemy wszystko około 4 minut, aż składniki się połączą. Całość będzie rzadka, ale nie ma co się tym przejmować.
Brzoskwinie kroimy w dużą kostkę, a pozostałe 5 białek ubijamy z 200 g cukru na sztywną pianę.
Nie pozostaje nam nic innego, jak złożyć sernik. Ciasto musimy rozwałkować i wyłożyć nim blachę z papierem do pieczenia. Na to wylewamy ser i rozrzucamy pokrojone brzoskwinie. Na górę dajemy pianę z białek i ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożoną resztę ciasta. Całość pieczemy w 180ºC przez około godzinę.