Pancakes

Amerykańskie naleśniki, pancakes, są specyficzne, ponieważ można je jeść przez cały dzień- na śniadanie, obiad, deser lub kolację. Są bardzo mięciutkie i pożywne, grubsze i mniejsze od naszych tradycyjnych naleśników. W szczególności polecam je jeść z miodem i masłem, ale smaczne są również z czekoladą czy dżemem.

PANCAKES (ok.20 średniej wielkości placuszków)

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
Przygotowanie:

W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier i sól), a w drugiej roztrzepane jajka z mlekiem i masłem. Następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia składników. 
Ciasto smażymy na patelni bez tłuszczu, do zarumienienia. 
Smacznego!







Z dziećmi i dla dzieci 2014
Lekkie desery bez piekarnika vol 2

Może Ci się spodobać także...