Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, uwielbiam piec muffinki. Oprócz tych słodkich też słone – bardziej wytrawne i pożywne. Do zrobienia tych muffinek wykorzystałam przepis pani Doroty z Moje Wypieki.
SEROWE MUFFINY Z KUKURYDZĄ
Składniki:
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 ml oleju
- 220 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g startego sera żółtego (u mnie gouda)
- 100 g salami pokrojonego w kostkę
- kukurydza
- przyprawy do smaku (u mnie tymianek, bazylia i oregano)
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem, olejem, kukurydzą, serem i salami. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy, najlepiej widelcem. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i pieczemy 20 minut w 180ºC.
Wersja wegetariańska:
Zamiast salami i przypraw dodajemy 4 łyżki zielonego pesto i postępujemy tak jak wyżej.
Smacznego!