Lato lubię z paru powodów: są wakacje, więc mam dużo wolnego czasu, jest ciepło i dlatego, że jest to sezon na truskawki, jagody i maliny. Jako że te ostatnie rosną u mnie na ogródku, postanowiłam wykorzystać je w dzisiejszym przepisie.
MUFFINY Z MALINAMI I MIĘTĄ
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150-200 g malin
- 1 jajko
- 180 g cukru
- 100 ml oleju
- 250 ml śmietany
- 50 g cukru pudru i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, a następnie dodajemy do niej umyte maliny. W osobnej misce mieszamy jajko, cukier, olej i jogurt. Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy. Do zagłębień w formie na muffiny wsadzamy papilotki, wypełniamy ciastem i pieczemy 20 minut w 180ºC.
Garść liści mięty drobno siekamy, łączymy z cukrem pudrem i odrobiną wody, a później dekorujemy upieczone muffiny.
Smacznego!