Różowy tort pomarańczowy

Pamiętacie ostatnie różowe makaroniki? Robiłam je przy okazji dekorowania tortu, na który przepis znajdziecie poniżej. Makaroniki były malinowe i bardzo słodkie, za to tort jest pomarańczowo-śmietankowy, dla zrównoważenia smaku 🙂

TORT POMARAŃCZOWY (na formę 20 cm)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 1 pomarańcza (osobno skórka i sok)
  • 60 ml wody (1/4 szklanki)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (250+250)
  • 60 g cukru pudru (30+30)
  • 250 g serka mascarpone
  • barwnik różowy (u mnie w proszku)
  • do dekoracji: mini bezy i makaroniki

Przygotowanie:

Zaczynamy od biszkoptu. Mąki mieszamy i przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Następnie, delikatnie mieszając, dodajemy po kolei żółtka oraz skórkę z połowy pomarańczy. Na koniec partiami wsypujemy przesiane mąki i możemy dodać barwnik, aż uzyskamy mocno różowy kolor. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 170ºC  przez około 35 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy je do wystygnięcia, górę wyrównujemy i całość przecinamy na 3 równe części.

Wodę mieszamy z sokiem z pomarańczy i ponczujemy każdą część biszkoptu.

Połowę schłodzonej kremówki ubijamy, pod koniec dodając połowę cukru pudru. Dodajemy resztę skórki z cytryny i mieszamy. Tym kremem przekładamy biszkopt.

Pozostałą kremówkę ubijamy z mascarpone, cukrem pudrem i odrobiną barwnika, aż całość będzie sztywna i delikatnie różowa. Tym kremem obkładamy tort, najlepiej na 2 tury. Pierwsza, tzw. crumb coat, zbiera wszystkie okruszki, może być niedbała. Po niej schładzamy tort i kładziemy końcową, równą warstwę. Na koniec dekorujemy.

Smacznego!

  

Inspiracja

Może Ci się spodobać także...