Zbliża się dzień ojca, kolejne po dniu chłopaka męskie święto. Jeżeli planujecie zrobić tacie słodką niespodziankę, to przychodzę z pomocą. Do muffinek dałam czekoladę i alkohol, który kojarzy mi się tylko z facetami-piratami, czyli rum.
Jeżeli wolicie mniej słodką wersję tych babeczek, polecam zaglądnąć tutaj 😉
CZEKOLADOWE MUFFINY Z RUMEM
Składniki:
- 250 g mąki
- tabliczka czekolady
- 100 g masła
- 100 ml coca-coli
- 50 ml rumu
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier wanilinowy i sól. Do tej mieszanki wlewamy roztopioną czekoladę i szybko mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy jajko z colą i rumem. Później dokładnie mieszamy to z czekoladową masą.
Papilotki wsadzamy w zagłębieniach w formie na muffiny, ewentualnie foremkę smarujemy masłem. Nakładamy ciasto i pieczemy 20 minut w 180ºC.
Muffiny możemy polać lukrem zrobionym z cukru pudru i coli, a następnie posypać startymi na wiórki orzechami.
Smacznego!