Był już przepis na najlepsze ciastka z czekoladą, więc teraz czas na ciastka z rodzynkami. Przepis pochodzi z książki Antonio Bachoura Bachour the baker.
OWSIANE CIASTKA Z RODZYNKAMI (24 duże ciastka)
Składniki:
- 210 g mąki pszennej
- 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
- 3 g mielonego cynamonu (1/2 łyżeczki)
- 1,5 g mielonej gałki muszkatołowej (1/4 łyżeczki)
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 150 g płatków owsianych
- 120 g rodzynek (można zastąpić np. żurawiną)
Przygotowanie:
Suche składniki (mąkę, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową) mieszamy w niewielkiej misce. W większym naczyniu miksujemy cukier z masłem, aż do powstania kremowej masy. Wbijamy wtedy pojedynczo jajka, miksując dokładnie po każdym i stopniowo dodajemy suchą mieszankę. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i rodzynki i całość mieszamy.
Z ciasta robimy duże kulki (o objętości około 1 łyżki) i nie spłaszczając kładziemy na pokrytej papierem blaszce. Ciastka pieczemy w 175°C przez 8-10 minut.