Ostatnio zauważyłam, że nie pojawił się tu jeszcze żaden przepis ze szparagami. Nie wiem jak to możliwe, ale powoli nadrobię zaległości! Dlatego dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne śniadanie. Oprócz wymienionych już zielonych warzyw jest jeszcze jajko w koszulce i sos holenderski, całość podana na toście z ziarnami 🙂
SZPARAGI NA ŚNIADANIE (dla 2 osób)
Składniki:
- 4 kromki ciemnego chleba z ziarnami
- masło
- 8 szparagów zielonych
- 4 jajka
- sos holenderski
- pieprz, sól
- szczypiorek
Przygotowanie:
Szparagi opłukujemy i odłamujemy końce (same się złamią w odpowiednim miejscu). Gotujemy je na parze od 5 do 10 minut (w zależności od grubości), aż będą miękkie.
W garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień do minimum. Każde z jajek zanurzamy we wrzątku na około 10 sekund i ostrożnie wyciągamy je łyżką. Dopiero wtedy wbijamy je do garnka z wrzątkiem, ja gotowałam po 2 jajka jednocześnie. Po 2,5 minutach wyciągamy jajko łyżką cedzakową i delikatnie odcedzamy na ręczniku papierowym.
Chleb smarujemy masłem, możemy je wcześniej podpiec. Szparagi przekrawamy na pół i układamy na kromce. Na wierzchu układamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem. i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!
Inspiracja