Tarta ze szparagami i kozim serem

Kontynuując temat szparagów, dzisiaj wpada przepis na szybki obiad. Tak szybki, że na kupnym cieście.  Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tę tartę zrobić na kruchym cieście – można skorzystać z tego przepisu 🙂

TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • pęczek szparagów
  • 4 jajka
  • 200 g sera koziego (u mnie pokruszone talarki)
  • 30 g śmietany 12% (2 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (możecie użyć białego)
  • opakowanie pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Ciasto francuskie docinamy do formy, rozkładamy na nim papier do pieczenia i obciążamy kulkami lub grochem. Podpiekamy przez 5 minut w 200°C.

Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki-przy naciśnięciu same złamią się w odpowiednim miejscu. Jeżeli szparagi są grube to trzeba je zblanszować, czyli zanurzyć przez chwilę we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie.

Jajka, pokruszony kozi ser, śmietanę oraz przyprawy mieszamy do połączenia składników. Na podpieczonym spodzie układamy szparagi i przekrojone na pół pomidorki i całość zalewamy masą jajeczną. Tartę pieczemy 15 minut w 200°C, aż masa się zetnie, a ciasto zarumieni. Można podawać z kremem z octem balsamicznym.

Smacznego!

Może Ci się spodobać także...