Tort dla wszystkich miłośników czekolady i orzechów! Idealny dla młodszych i starszych, sprawdzi się przy wielu okazjach 🙂
TORT KINDER (na formę 20 cm)
Składniki:
orzechowy biszkopt:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 70 g zmielonych orzechów włoskich
śmietankowa masa:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 20 g cukru pudru
czekoladowy ganache:
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 200 g czekolady deserowej dobrej jakości (2 tabliczki)
- dodatkowo słodycze do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynamy od biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania białej i puszystej masy. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem oraz zmielone orzechy i całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180ºC przez około 20 minut, do suchego patyczka.
Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem.
Czekoladę łamiemy na kawałki i zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy, aż powstanie gładka masa i odstawiamy do ostygnięcia.
Na koniec składamy tort. Biszkopt kroimy na 3 części i każdą z nich przekładamy masą śmietankową. Tą samą masą obkładamy tort z wierzchu. Schładzamy go przez 30 minut i polewamy czekoladową polewą. Można oblać cały tort jak u mnie, lub zrobić drip cake, jeżeli polewa zastygnie bardziej. Całość dekorujemy słodyczami i kleksami z masy śmietankowej.