Tort kinder

 

Tort dla wszystkich miłośników czekolady i orzechów! Idealny dla młodszych i starszych, sprawdzi się przy wielu okazjach 🙂

TORT KINDER (na formę 20 cm)

Składniki:

orzechowy biszkopt:

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich

śmietankowa masa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 20 g cukru pudru

czekoladowy ganache:

  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 200 g czekolady deserowej dobrej jakości (2 tabliczki)
  • dodatkowo słodycze do dekoracji

Przygotowanie:

Zaczynamy od biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania białej i puszystej masy. Następnie dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem oraz zmielone orzechy i całość mieszamy delikatnie szpatułką. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180ºC przez około 20 minut, do suchego patyczka.

Śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem.

Czekoladę łamiemy na kawałki i zalewamy gorącą śmietanką. Mieszamy, aż powstanie gładka masa i odstawiamy do ostygnięcia.

Na koniec składamy tort. Biszkopt kroimy na 3 części i każdą z nich przekładamy masą śmietankową. Tą samą masą obkładamy tort z wierzchu. Schładzamy go przez 30 minut i polewamy czekoladową polewą. Można oblać cały tort jak u mnie, lub zrobić drip cake, jeżeli polewa zastygnie bardziej. Całość dekorujemy słodyczami i kleksami z masy śmietankowej.

Smacznego!

Może Ci się spodobać także...