18 maja przypada światowy dzień pieczenia. Z tej okazji-przepis 😉 Dawno nie było żadnej tarty, a ta jest prosta w przygotowaniu i pyszna. Borówki można zastąpić dowolnymi owocami, np. truskawkami. Jeżeli szukacie inspiracji co innego można dzisiaj upiec, polecam Wam tę stronę.
TARTA Z BORÓWKAMI
Składniki:
- 250 g mąki
- 180 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 200 ml śmietanki kremówki (30%)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- borówki
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło, cukier puder, żółtko i sól. Wszystko siekamy nożem, aż składniki się połączą, krótko wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto musimy rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy. Na wierzch dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch, który można ściągnąć po 15 minutach pieczenia. Pieczemy ok.30 min w 180ºC.
Kiedy ciasto się chłodzi miksujemy kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Na zimny spód od tarty dajemy serek mascarpone ze śmietanką, a na to umyte borówki.
Smacznego!