Maliny i biała czekolada

Nareszcie znalazłam chwilę, żeby coś napisać, więc bez zbędnego gadania przejdę do przepisu 😉

MUFFINKI Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 130 g cukru
  • 80 ml oleju
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 250 g śmietany
  • 100 g białej czekolady (tabliczka)
  • 150 g malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Suche składniki, takie jak mąka, proszek do pieczenia i soda, mieszamy razem. W innej misce rozmącamy jajko i mieszamy z cukrem, olejem, cukrem wanilinowym oraz śmietaną. Następnie do płynnych składników dodajemy suche i mieszamy, aż się połączą. Czekoladę kroimy na małe kosteczki i razem z malinami wsypujemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, żeby maliny się za bardzo nie rozwaliły. 
Do formy na muffinki wkładamy papilotki (można też wysmarować masłem) i dajemy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w 180ºC. 

Smacznego!


Może Ci się spodobać także...