Nareszcie znalazłam chwilę, żeby coś napisać, więc bez zbędnego gadania przejdę do przepisu 😉
MUFFINKI Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 130 g cukru
- 80 ml oleju
- opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g śmietany
- 100 g białej czekolady (tabliczka)
- 150 g malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Suche składniki, takie jak mąka, proszek do pieczenia i soda, mieszamy razem. W innej misce rozmącamy jajko i mieszamy z cukrem, olejem, cukrem wanilinowym oraz śmietaną. Następnie do płynnych składników dodajemy suche i mieszamy, aż się połączą. Czekoladę kroimy na małe kosteczki i razem z malinami wsypujemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, żeby maliny się za bardzo nie rozwaliły.
Do formy na muffinki wkładamy papilotki (można też wysmarować masłem) i dajemy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w 180ºC.
Smacznego!