Beza

Jeżeli oprócz tradycyjnych mazurków i babek wielkanocnych macie ochotę na coś bardziej wymyślnego, albo po prostu chcecie zaskoczyć znajomych i rodzinę to służę pomocą. Dzisiejszy mini torcik bezowy jest słodki i tak pyszny, że po 5 minutach już go nie będzie, a was będą zasypywać pytania o przepis 😉
Jeżeli jednak planujecie upiec typowe wielkanocne ciasta, to polecam przepis na babkę


TORCIK BEZOWY Z BRZOSKWINIĄ I BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki:

  • 4 białka z małych jajek
  • 150 g cukru
  • śmietana kremówka (musi mieć ponad 30%)
  • cukier puder
  • brzoskwinie w puszce
  • polewa czekoladowa/rozpuszczona czekolada

Przygotowanie:

Ubijamy białka, pod koniec dodając cukier, łyżeczka po łyżeczce. Ja korzystałam z poradnika pani Doroty z Moje Wypieki, który polecam, bo dzięki niemu beza wyszła idealna.
Do pieczenia bezy polecam matę silikonową, bo z doświadczenia wiem, że z papieru cięzko się odkleja. Jeżeli jednak pieczemy na papierze, to rysujemy 2 okręgi (u mnie po 20 cm) i równomiernie układamy ubite białka. Pieczemy przez 90 min w 100ºC, a potem zostawiamy bezę do suszenia (nawet na całą noc).

W misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i kroimy brzoskwinie na mniejsze kawałki.
Na spód dajemy bezę, potem warstwę bitej śmietany, brzoskwinie i polewamy to czekoladą. Na górę dajemy drugi blat bezowy i ozdabiamy według własnego pomysłu resztą śmietany, brzoskwiń i czekolady.

Smacznego!

 

ALE JAJA!

Może Ci się spodobać także...