TORCIK BEZOWY Z BRZOSKWINIĄ I BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
- 4 białka z małych jajek
- 150 g cukru
- śmietana kremówka (musi mieć ponad 30%)
- cukier puder
- brzoskwinie w puszce
- polewa czekoladowa/rozpuszczona czekolada
Przygotowanie:
Ubijamy białka, pod koniec dodając cukier, łyżeczka po łyżeczce. Ja korzystałam z poradnika pani Doroty z Moje Wypieki, który polecam, bo dzięki niemu beza wyszła idealna.
Do pieczenia bezy polecam matę silikonową, bo z doświadczenia wiem, że z papieru cięzko się odkleja. Jeżeli jednak pieczemy na papierze, to rysujemy 2 okręgi (u mnie po 20 cm) i równomiernie układamy ubite białka. Pieczemy przez 90 min w 100ºC, a potem zostawiamy bezę do suszenia (nawet na całą noc).
W misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i kroimy brzoskwinie na mniejsze kawałki.
Na spód dajemy bezę, potem warstwę bitej śmietany, brzoskwinie i polewamy to czekoladą. Na górę dajemy drugi blat bezowy i ozdabiamy według własnego pomysłu resztą śmietany, brzoskwiń i czekolady.