Baaaardzo przepraszam za tak długą nieobecność, ale w końcu udało mi się znaleźć chwilę czasu, żeby dodać post. Obiecuję, że po maturach będę pisać częściej ;). Na dzisiaj proponuje przepyszne babeczki z serem. Są troszke pracochłonne, ale opłaca się je zrobić 😉
SEROWE MUFFINKI
Składniki:
- 320 ml śmietany
- 20 g miodu
- 110 g cukru
- 150 g sezamu
- 100 g białego sera
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- łyżeczka rumu (albo więcej jak ktoś lubi ;))
- 240 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- jajko
- 80 ml oleju
Przygotowanie:
W garnku gotujemy 60 ml śmietany, miód i 20 g cukru. Cały czas mieszamy, podgrzewając przez chwilę. Dosypujemy sezam i odkładamy na bok żeby wystygło.
Przygotowujemy nadzienie: biały ser ucieramy na gładko z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i rumem.
Mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnym naczyniu do rozmąconego jajka dodajemy resztę cukru, śmietany i olej. Płynne składniki łączymy z suchymi i mieszamy do ich połączenia.
Do foremek wkładamy papilotki i napełniamy je połową ciasta. Na to dajemy serowe nadzienie, resztę ciasta, a na górę kładziemy śmietanowo-miodowy sezam. Pieczemy ok. 20 minut w 180ºC.
Smacznego!
(Przepraszam za słabą jakość zdjęc, ale niestety nie miałam dostępu do aparatu)