W końcu spadł śnieg, więc postanowiłam udekorować następne muffinki tak, żeby do tego nawiązać.Okazało się, że starta biała czekolada ( lub kokos, jak kto woli) świetnie się do tego nadaje 🙂
Te muffinki idealnie nadają się na nadchodzące walentynki: czerwone papilotki i posypka w kształcie serduszek będą doskonałym dopełnieniem tego dnia.
MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
- tabliczka białej czekolady
- 150 g masła
- 160 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g cukru
- szczypta soli
- 5 jajek
Przygotowanie:
3/4 tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej z masłem. Biała czekolada ciężko się łączy z masłem, więc trzeba to dobrze wymieszać. W tym samym czasie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić tak, żeby powstała pulchna masa, w międzyczasie dodając sól. Ubite jajka szybko połączyć z mąką Do ciasta dodać czekoladę i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Piec ok. 20 minut w 180ºC. Upieczone muffiny przez chwilę zostawić w formie, a kiedy wystygną udekorować pozaostałą startą czekoladą, kokosem lub posypką. Jeżeli posypka nie będzie się chciałą przykleić, można zrobić lukier (cukier puder+odrobina wody) i delikatnie posmarować nim muffinki.
Smacznego!