Wracam po dość długiej przerwie 😀 Dzisiaj będą jedne z moich ulubionych muffinek – z białą czekoladą i bitą śmietaną.
MUFFINKI NADZIEWANE BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 130 g cukru
- cukier wanilinowy
- 80 ml oleju roślinnego
- 250 g kwaśnej śmietany
- 75 ml mocnej kawy
- 150 g białej czekolady
- bita śmietana
- sos karmelowy/ posypka do ozdoby
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. W osobnej misce rozmącić jajko i zmieszać z cukrem, olejem, cukrem wanilinowym, śmietaną i kawą. Wymieszać suche składniki z mokrymi, formę wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i do połowy napełnić ciastem. Czekoladę połamać na kawałki, położyć na cieście i przykryć pozostałym ciastem. Muffiny piec ok. 20 minut w 180ºC. Upieczone muffiny przez chwilę zostawić w formie, a kiedy wystygną udekorować bitą śmietaną, posypką lub rozpuszczoną białą czekoladą.
Smacznego!