Tarta z serem

Bardzo lubię jeść tarty, ale bałam się je piec, bo od wielu osób słyszałam, że to trudne, trzeba mieć wprawę itp. Jednak kiedy w końcu kupiłam blachę do tart to stwierdziłam, że muszę spróbować jakąś zrobić. I się udało 🙂

TARTA Z SEREM I POLEWĄ RUMOWO-CZEKOLADOWĄ



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 300 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 zółtko
  • szczypta soli
  • 60 dag białego sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • budyń śmietankowy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki rumu
  • posypka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać 175 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, żółtko i sól. Wszystko posiekać nożem, aż skłądniki się połączą, krótko wyrobić i odstawić do lodóki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy. Spód ciasta piec przez 10 min w 200ºC.
W malakserze wymieszać biały ser, 125 g masła, cukier, jajko i budyń. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwilę poczekać i wylać na nie ser. Piec w 180ºC przez ok. 30 min.
W miseczce zmieszać resztę cukru pudru, kakao i rum. Po upieczeniu się ciasta, poczekać chwilę i oblać go zrobioną polewą. Na końcu można dodać posypkę.
 

Smacznego!

 

 

Może Ci się spodobać także...