Bardzo lubię jeść tarty, ale bałam się je piec, bo od wielu osób słyszałam, że to trudne, trzeba mieć wprawę itp. Jednak kiedy w końcu kupiłam blachę do tart to stwierdziłam, że muszę spróbować jakąś zrobić. I się udało 🙂
TARTA Z SEREM I POLEWĄ RUMOWO-CZEKOLADOWĄ
Składniki:
- 250 g mąki
- 300 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 zółtko
- szczypta soli
- 60 dag białego sera
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1 jajko
- budyń śmietankowy
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki rumu
- posypka
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać 175 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, żółtko i sól. Wszystko posiekać nożem, aż skłądniki się połączą, krótko wyrobić i odstawić do lodóki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy. Spód ciasta piec przez 10 min w 200ºC.
W malakserze wymieszać biały ser, 125 g masła, cukier, jajko i budyń. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwilę poczekać i wylać na nie ser. Piec w 180ºC przez ok. 30 min.
W miseczce zmieszać resztę cukru pudru, kakao i rum. Po upieczeniu się ciasta, poczekać chwilę i oblać go zrobioną polewą. Na końcu można dodać posypkę.
Smacznego!